Zoetermeer

Bokashi emmer

Bij de bokashi-emmer is eigenlijk geen sprake van composteren, maar van fermenteren.
Het woord ‘bokashi’ komt uit het Japans en betekent ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’.
Hoewel  het proces anders is, is het resultaat wel het zelfde nl. een bodemverbeteraar die zowel  voeding, structuur, water- en luchthuishouding en het leven in de bodem bevordert.
Bokashi is bewezen een vervanger te zijn voor kunstmest. Grootschalige toepassing wordt op dit moment nog belemmert door regelgeving.

 

Hoe werkt het:

De bokashi wordt gemaakt in een afsluitbare emmer met aftapkraantje.  In de emmer verzamelt u alle keukenafval, dus ook botjes, vlees, aardappelschillen, restjes gekookt eten, e.d. Het materiaal moet wel in stukken van ongeveer 6 cm worden gesneden. Hieraan wordt een Bokashistarter toegevoegd. Na iedere laag een beetje starter. Daarna aanduwen. Doordat de emmer luchtdicht is afgesloten komt er geen zuurstof bij en gaat het dus niet stinken. De emmer kan dan ook gewoon in de keuken blijven staan.
De emmer moet regelmatig worden afgetapt; te veel vocht is niet goed voor het fermentatieproces. Het vocht kan na verdunning 1:100 gebruikt worden als plantenvoeding.
Als de emmer vol is, kan de inhoud na twee weken staan, ondergespit worden in de tuin. Let op; het ziet er nog steeds uit als groentenafvalsmurrie met bokashi starter, maar de chemische samenstelling is zodanig veranderd dat het een voedingsbestanddeel voor je tuin is geworden.  Niet alles verteert even snel (bv koffiepads) dus hou daar rekening mee. Ook kuipplanten kun je in een mengsel van bokashi en potgrond planten.