Zoetermeer

Composteren

Compost  is belangrijk voor de kwaliteit van de grond in de tuin. Het helpt om vocht langer vast te houden bij een zanderige bodem en om de grond luchtiger te maken bij een kleiige bodem. Ook bevat het allerlei nuttige voedingsstoffen die de planten helpen groeien.

Doel van het composteren is het hergebruiken van voedingsstoffen die uit de tuin afkomstig zijn.

Natuurlijk kunt u kant en klare compost kopen of ophalen bij de gemeente (meestal in het voorjaar in Zoetermeer), maar als u het zelf maakt produceert u minder afval en kunt u ook de kwaliteit van de compost zelf bewaken.
Niet iedereen heeft een grote tuin. Daarom besteden we naast  de gewone composthoop, aandacht aan het compostvat, de wormentoren en de Bokashi-emmer.

Wat gebeurt er bij composteren
Tijdens het composteringsproces wordt organisch materiaal (tuin en keukenafval) omgezet door bacteriĆ«n en micro-organismen in een grondachtige substantie; compost.  Dat omzettingsproces zou ook plaatsvinden als u het plantenmateriaal gewoon in de tuin laat liggen of onderspit, maar tijdens dit proces wordt voor de planten noodzakelijke stikstof aan de grond onttrokken, waardoor de planten tijdelijk minder voeding krijgen. Op de composthoop vindt dit proces apart plaats, waardoor  u niets onttrekt aan de aarde en later echt iets toevoegt.