Zoetermeer

De wormenbak of wormentoren

Als u maar weinig groenafval hebt of weinig ruimte, dan kan een wormenbak een oplossing zijn. De bak wordt gevuld met keukenafval en ongeveer een kilo tijgerwormen. De tijgerwormen verteren het afval tot een kruimelige compost. Wormen eten vrijwel alles, zolang het maar in kleine stukjes en kleine hoeveelheden (maximaal <metricconverter productid="1 pond" w:st="on">1 pond</metricconverter> per dag) wordt aangeboden.

 

Een wormentoren kunt u kant en klaar kopen (diverse modellen en prijsklassen € 70 - € 130) of zelf maken.
Wormen hebben voor een goede omzetting lucht, warmte en vocht nodig. De ideale temperatuur is tussen de 18 en 28 graden. In de winter moet de bak dus op een goed geïsoleerde plek staan.

Start het composteerproces met een laagje aarde vermengd met kokosvezel en krantensnippers. Doe de wormen hierbij (ongeveer 100 stuks) en dek af met licht vochtig krantenpapier. Laat dit twee weken staan. Voeg daarna steeds kleine beetjes keukenafval toe. Maximaal <metricconverter productid="6 cm" w:st="on">500 gram</metricconverter> per keer. Wacht tot ze dit bijna volledig hebben verwerkt voordat weer nieuw materiaal wordt toegevoegd.

Als de onderste bak vol zit met materiaal, maar nog niet volledig gecomposteerd is, dan kan er een volgende bak bovenop geplaatst worden. Zorg wel dat deze bak contact heeft met de onderliggende laag, zodat de wormen door de gaatjes in de onderkant van de bak naar de hogere bak kunnen kruipen.

Strooi om de drie weken ook wat kalk over het materiaal. Zorg dat de bak niet te vochtig wordt. Tap het lekvocht regelmatig af en gebruik dit verdund 1:10 als mest voor de tuin.

Als u het juiste evenwicht hebt gevonden houdt de bak zichzelf in stand. De wormenpopulatie past zich aan aan het aanbod van voedsel.

Het starten en in balans krijgen van de wormentoren is minder simpel dan het lijkt. Het vraagt de nodige aandacht. Als het eenmaal goed loopt dan is dit een leuke manier om zelf compost te maken.