Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief juli 2020

koningskaars in bloei (Verbascum thapsus), close-up
(foto Pieter vd Sanden)

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Wat ben ik blij dat we als afdeling de eerste activiteit na de coronacrisis kunnen aankondigen:

De avondexcursie van donderdag 30 juli gaat door!!
De prachtige tuin bij het Huis van de Professor is groot genoeg om afstand te houden en voor 40 personen zijn er stoeltjes om naar de inleiding te luisteren onder het genot van koffie en gebak. Je moet je wel van tevoren even opgeven. Zie verderop in deze nieuwsbrief.

Wat hebben we leuke reacties gekregen op het bezorgen van een extraatje voor onze trouwe leden. Enkele reacties van de leden:

  • Wat een leuke verrassing om zomaar een extra tijdschrift van Groei & Bloei in de bus te krijgen! Dankjewel! We missen allemaal het contact met elkaar, maar we houden moed.
  • Ik vond een leuk presentje in mijn brievenbus. Daar ben ik heel blij mee. Goed idee, bedankt!
  • Dank voor het blad de Budgettuin!
  • Wat een verrassing in de brievenbus vanmorgen. Wat een vreselijk leuk gebaar, dank jullie wel!!! Ik ga er van genieten!

Toch fijn om van jullie te horen in deze tijd, waarin we weinig contact hebben met onze leden. De special De Budgettuin komt natuurlijk ook goed van pas in deze ‘coronacrisis’, met inspirerende ideeën voor weinig geld. Met mijn kleindochter van 3 heb ik bijvoorbeeld een leuk creatief bloemenweefraam gemaakt: samen takken uit het bos verzameld en met touw aan elkaar verbonden. Ze mocht zelf bloemen plukken uit mijn tuin. Wat een feest!

Zolang we maar gezond blijven is het genieten van alle kleine dingen.
Het zou reuze zijn om u op de komende avondexcursie weer eens te ontmoeten.

Groet
Greet Steenhuis, voorzitter

een bloemenweefraam
(foto Greet Steenhuis)

Donderdag 30 juli avondexcursie:

De Tuin bij het Huis van de Professor

Gen. Foulkesweg 99, Wageningen, aanvang 19:30 uur

De Tuin bij het Huis van de Professor is aangelegd in de architectonische tuinstijl zoals deze in het begin van de 20ste eeuw in de mode kwam. De eigenaresse Karin den Boer is tuinontwerpster en geeft zelf de rondleiding. Bij haar 100 jaar oude huis heeft ze de verwaarloosde tuin nieuw leven ingeblazen met respect voor de historie. Er zijn mooie plantencombinaties met eenjarigen toegepast, waarbij niet alledaagse planten worden gebruikt en elk jaar worden veel dahlia’s geplant, die de tuin een romantische aanblik geven.

Vóór 23 juli aanmelden bij Karin den Boer, Karindenboer@gmail.com, 06 515 306 84, maximaal 40 deelnemers. De kosten p.p. zijn voor leden gratis, incl. koffie/thee + iets lekkers, niet-leden € 5,-.

Huis van de Professor
(foto Greet Steenhuis)

Zo overleeft de tuin een droge periode

uit persberichten van Stichting Steenbreek van 11 en 23 juni

Het begint door bewust om te gaan met het gebruik van water. En het aanpassen van de eigen tuin: meer groen en minder steen. Groen is echt dé oplossing. De beplanting houdt het water langer vast en bevordert het doorsijpelen van regenwater in de bodem. Nog een paar tips:

  • Vang zoveel mogelijk regenwater op in eigen tuin met een regenton of een vijver.
  • Zorg voor beschutte plekjes in de tuin met bijvoorbeeld hagen en bomen. De wind kan de grond en planten minder snel uitdrogen en in een warme periode heb je gelijk meer schaduw in de tuin. En heel veel dieren worden ook nog eens blij van deze beschutting.
  • Kies de juiste beplanting geschikt voor droge en warme perioden. Op internet is genoeg informatie te vinden en een lokale hovenier geeft graag advies.
  • Zorg dat de aarde in de tuin niet kan uitdrogen door op zoveel mogelijk plekken bodembedekkers te planten. De grond hieronder blijft daardoor koel en vochtig. Dit scheelt ook nog eens veel schoffelwerk in de tuin.

Water geven doe je bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds want overdag verdampt het water snel. Sproei niet iedere dag een beetje maar liever af en toe flink veel, de planten worden hierdoor sterker. Eén uitzondering: nieuwe aanplant heeft echt veel vaker water nodig. Sproei ook gelijk een beetje water in een bakje voor insecten, egels en vogels zodat ze kunnen drinken en badderen.

(afbeelding Stichting Steenbreek)

Maak je eigen vlinderparadijs

Help vlinders en breng meer kleur in de tuin, op het balkon of op het terras. Zet planten neer die lang bloeien en veel nectar geven. Vlinderplanten zijn er in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan herfstaster, klimop, lavendel of een vlinderstruik. Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. De rupsen lusten vaak maar enkele soorten planten zoals bijvoorbeeld klimop waarbij je echt niet bang hoeft te zijn dat alles volledig kaal wordt gegeten. Wist je trouwens dat vlinders pas kunnen vliegen als hun lichaamstemperatuur tenminste 20°C is? Op een zonnige warme dag is dat geen probleem: door met de vleugels wijd uitgespreid te gaan zitten, vangt de vlinder zoveel mogelijk zonnewarmte op. Zorg dus voor beschutte plekjes in de tuin met struiken, heggen en rommelhoekjes waar vlinders zich kunnen opwarmen. Je vergroot zo het leefgebied van vlinders en je lokt ook gelijk meer bijen, veel soorten vogels en andere insecten naar de tuin.

 

Een voorproefje voor de Opentuinendag 2021 in Bennekom

De Opentuinencommissie was in maart j.l. al druk begonnen met het verzamelen van namen van tuiniers in Bennekom voor de Opentuinendag op 20 juni j.l. Enkele tuinliefhebbers waren al benaderd en ook hadden we al een paar aanmeldingen binnen. De commissie had er dan ook echt zin in! Nu e.a. wordt doorgeschoven naar volgend jaar, willen we u daarom alvast een voorproefje geven van twee tuinen middels een powerpointpresentatie die u HIER vindt.

De zelfontworpen tuin van Loes Scherrenburg rondom een oude notenboom met ronde natuurlijke vormen laat zien dat het mogelijk is om het hele jaar door een kleurrijke tuin te creëren van bloemen, struiken en grassen met verschillende bladvormen en hoogtes.

De tuin van Wilma van Gunst is de laatste paar jaar flink door haar onderhanden genomen. Op een prachtige plek met als achtergrond een flink bos is te zien hoe zij steeds meer vorm geeft aan de verschillende borders en hoekjes. Wilma ontvangt hier graag haar gasten voor haar B&B en het is tevens rustpunt voor de opentuinendag in 2021.

Veel digitaal kijkplezier!

(afbeelding Jopie de Boer)

Nog meer buurttuinen in Wageningen

In vervolg op de foto’s van de buurttuin Kwikstaartweide in de vorige nieuwsbrief is Marc Roosjen met de camera in de hand door Wageningen gefietst om nog meer buurttuinen vast te leggen. Zijn fotoalbum 'buurttuinen' vind je op de website onder foto's en HIER .

(foto's Marc Roosjen)

Bloemenvlinder

Bloemschikken met (klein)kinderen, wat een feest! En ….. jong geleerd is oud gedaan!

Maak deze bloemenvlinder met je (klein)kinderen, of laat ze het zelf doen. Gezellig samen aan de slag! Het materiaal kun je aanpassen aan ieder jaargetijde of bloemen die voorhanden zijn.

Veel plezier er mee en stuur ons een foto van het resultaat!

(foto Groei & Bloei)

Foto's van onze leden

Opbrengst van de stekkenbeurs: van Rita van Steenbergen kregen we bijgaande foto met dit bericht: "Twee jaar geleden heb ik deze roos van de stekkenbeurs meegenomen. Het was een plantje van plm. 15 cm hoog. Vorig jaar zat er 1 roos in en nu is de roos ongeveer 2meter hoog." Wat de stekkenbeurs van Groei&Bloei veel tuingenot kan geven!

Ook Coby Janssen-Gooijer stuurde ons een foto van haar tuin met uitzicht.

Sjoerd van Wijnen stuurde ons deze foto’s: “Hier een paar foto`s uit onze tuin met rozen die nu uitbundig bloeien. Het is, denk ik door het warme voorjaar, wel een erg goed rozen jaar dit jaar. In onze tuin staan o.a. Mary Rose, Leonardo da Vinci, Zepherine Drouhin, Bantry Bay, Ilse Krohne en een aantal oude rozen waar we helaas de namen niet van kennen.”

Meer in het fotoalbum 'foto's van leden' op de website onder tabblad foto's: link.

(foto's vlnr Rita van Steenbergen, Sjoerd van Wijnen, Coby Janssen-Gooijer)

De daglelies van Seerp Wigboldus in het Belmonte Arboretum

In 2019 hebben we de daglelies van Seerp Wigboldus bezocht op zijn selectieveld aan het Akkermaalsbos. Seerp heeft ons allen toen in staat gesteld enkele daglelies uit te zoeken voor onze eigen tuin en deze later in de zomer op te halen. Ook heeft hij planten aangeboden als prijzen voor de tuinkeuringsavond. Als het goed is staan zijn planten nu dus in veel Wageningse tuinen te bloeien.

Maar Seerp heeft ook een deel van zijn collectie overgedragen aan het Belmonte Arboretum. De planten zijn langs het Bergpad aangeplant en afgedekt met een dikke laag dor blad, zodat ze er nu prachtig bij staan. Eind juni begonnen ze te bloeien. Leontine Colon fietste er tussen de middag heen en maakt deze foto’s. Wil je ze ook zien, ga dan gauw kijken, want ze staan maar enkele weken in bloei.

(foto's Leontine Colon)

Tuininspiratie-blog

Ben je op zoek naar tuininspiratie: kijk dan eens op de site van Moestuinkriebels van Carine Bex. Zij is fotograaf, creatieve duizendpoot en gelukkige eigenaar van een moestuin. Op haar website schrijft ze:

Ik vind het een sport om bijzondere, kleurrijke groenten te combineren met eetbare bloemen in contrasterende tinten. Ieder jaar ziet de moestuin er weer helemaal anders uit. Met takken en andere natuurlijke materialen maak ik klimrekjes, compostbakken, verhoogde bedden, ...

Ze maakt prachtige en inspirerende foto’s van haar moestuin en siertuin en deelt recepten en tips. Ook is ze te volgen op Instagram en schrijft ze blogs.

https://www.moestuinkriebels.nl/

Botanisch stoepkrijten

Al gehoord van deze nieuwe hype? Bij plantjes op de stoep zet je de naam met stoepkrijt. In Frankrijk en Engeland al een rage sinds de coronacrisis. Zo maak je andere wandelaars wat bewuster van de natuur onder hun voeten en langs het wandelpad.. Je ziet deze plantjes snel over het hoofd, of denkt dat het onkruid is. Maar deze plantjes verkoelen de stad, bieden voedsel voor bijen en andere bestuivers en ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Kijk maar eens op Google waar dat allemaal gebeurt: https://www.google.com/search?q=botanisch+stoepkrijten

(foto Greet Steenhuis)

Zomertuinkeuring?!

Vanwege het coronavirus waren de tuinkeuringen afgelast. Nu er meer versoepelingen zijn, kunnen we weer gewoon op pad. Op veler verzoek gaan we de tuinkeuringen weer opstarten. Laten de keurders eens gaan kijken hoe mooi alle voortuinen opgeknapt zijn tijdens de lockdown. Want wat was het heerlijk om buiten in de tuin te werken, als je toch thuis moest blijven. Volgens de verkoopcijfers van alle tuincentra moet heel Nederland weer vol staan met bloemen en planten!

Midden juli zal de zomertuinkeuring plaatsvinden, dus toch nog even de tuin mooi bijhouden.

(foto Greet Steenhuis)

Nog geen lid van Groei&Bloei?

Meld je dan nu aan in juli via het inschrijfformulier van onze afdeling, te verkrijgen bij info@wageningen.groei.nl. Je ontvangt dan voor €15,95 het hele jaar nog het magazine Groei&Bloei en ontvangt ook nog het introductiecadeau. Koopje toch!

pas op: meld je aan via dit formulier, want via de website moet je kiezen tussen magazine en cadeau

 

mijn dieren(inde)tuin in juni:

met de klok mee (vermoedelijk): ...libel, kleine populierboktor, rozenkevertje/tuinkevertje, ...blindwants, eitjes van een wants?, meidoornzandbij(?)
(foto's Pieter van de Sanden)