Zoetermeer
bekijk online
30 september 2019

Vergeet me Nietje, Nieuwsbrief van de afdeling Zoetermeer

Voor de komende weken staan er een aantal activiteiten op het programma waarvoor u zich nog in kunt schrijven. De links naar het inschrijfformulier kunt u hier vinden: https://zoetermeer.groei.nl/activiteiten/inschrijfformulier-najaar-2019/

De website van onze afdeling is onlangs helemaal vernieuwd en staat sinds 22 september online. Neem eens een kijkje naar wat we allemaal te bieden hebben. En wees welkom bij alles wat we organiseren.

Najaarsruilbeurs

5 oktober 2019 van 13.00-15.00 uur

Kosten niet leden: € 0.50 per plant
Kosten leden: Gratis

Locatie:
Speelboerderij Het Buitenbeest
Voorweg 93
2715NG Zoetermeer

Onze jaarlijkse najaarsruilbeurs wordt opnieuw gehouden bij Speelboerderij Het Buitenbeest.. Heesters en pollen van uw planten die te groot zijn geworden kunt u inbrengen. Zet ze a.u.b. wel in een pot met de naam als u deze weet, onze plantenkennis is niet oneindig. Ook kunt u zelf opgekweekte zaaiplantjes meenemen om te ruilen. Ook als u niets heeft om te ruilen dan kunt u als lid planten gratis meenemen, niet leden betalen een kleine bijdrage per plant.

Excursie Sanders pompoenen en exoten en Domaine Madelief

19 oktober 2019, 9.30-18.00 uur

Kosten niet leden (excl. carpoolkosten): € 20.00
Kosten leden (excl. carpoolkosten): € 15.00

Locatie:
Sanders Pompoenen
Wendelnesseweg-Oost 32
5161ZA Sprang Capelle

Domaine Madelief
Hoge Zeedijk 13
4771RS Langeweg

Sanders pompoenen en exoten is gespecialiseerd in de teelt van exotische groenten uit China, Suriname, Thailand en de teelt van zo'n 200 verschillende pompoensoorten uit de gehele wereld.
Vele exotische groentegewassen worden hier gekweekt, alles biologisch. Wat voorbeelden van de groentes zijn Sopropo (bittergourd), Tseetgwa, Tonggwa, Sponskalebas (Luffa) en diverse andere komkommerachtigen.

De tuin van Domaine Madelief is gelegen aan een dijk en wordt door sloten omringd. Via een hekje in de laurierhaag komt men in een nieuw deel met een wei waarin de Hampshire Down schapen grazen. Een laantje met fruitbomen wordt opgevrolijkt door wilde bloemen. De bomen zijn aangepast aan het landschap. Er is een kleine druiventuin met een wijnmakerij aanwezig. Vanaf het terras is het uitzicht over de polder prachtig. We worden ontvangen met koffie/thee en een lekkernij.

Wintermand maken voor buiten

2 november 2019, 10.00-12.00 uur

Kosten niet leden: € 32.50
Kosten leden: € 27.50

Locatie:
Tuinderij Vlijtig Liesje
Bloemendaalseweg 10
2741LE Waddinxveen

Dit keer maken we bij tuinderij Vlijtig Liesje een mand  met winterharde planten voor buiten op tafel in de tuin waar we de hele winter plezier van kunnen hebben. Er is een ruime keuze aan planten waarmee de mand gevuld kan worden. Alle materialen zijn bij de prijs inbegrepen.

Een Tussimussi maken en thee proeven

16 november 2019, 10.00-12.00 uur

Kosten niet leden: € 27.50
Kosten leden: € 22.50

Locatie:
Broekwegschouw 199
2726LC Zoetermeer

Vandaag gaat Pia Feeke ons leren hoe we een tussimussi, een kruidenboeketje, maken zoals dat in de middeleeuwen gebeurde om de dames, die in die tijd niet zo lekker roken, toch door het bij zich hebben van een geurig boeketje wat minder kwalijk geurden. Ze vertelt ons alles over hoe in de 17de eeuw de bloemen werden gebruikt en verwerkt.
Pia stelt theemelanges samen met de kruiden uit de buurttuin. Tijdens het boeketje maken gaan we daarvan proeven.